Logistikzentrum

HALFAR® is growing – our new logistics centre

After just ten months, we will complete the construction work on our new satellite warehouse in August. The hall, located only seven kilometres from our headquarters in Oldentrup and with a surface area of 7,100m² will become our new logistics centre. In the future, all shipping processes for pallet goods that used to be carried out at the headquarters, at service providers and in rented warehouses in the surrounding area, will be centralised here. Since it was no longer possible to expand the company headquarters in Bielefeld Oldentrup, the Altenhagen location provided a good alternative. Apart from this, with the optimal location, the new building ensures a permanent supply availability with higher stock levels and a growing product range.

Logistikzentrum

Storage of the future

The new 7100 m² warehouse offers cutting edge technology. Semi-autonomous forklift trucks are used for the 11,300 pallet spaces in the narrow aisle warehouse. They get the necessary information on their destination via high-speed Wi-Fi. What’s more, eight loading ramps for trucks rule out waiting times for the drivers. The drivers’ comfort is also ensured by a lounge area and showers.

Regional Partners

To the largest extent, the warehouse construction in Bielefeld Altenhagen was done by regional craft businesses. Goldbeck built the hall in cooperation with Eda Saygili, the architect and site manager. Apart from this, the company cooperated with Bielefeld municipality and Interkomm OWL to accelerate the planning process. Another advantage of the location is that the forwarding agency is not far away. Cutting this distance reduces CO2 emissions considerably.

Large hall – low energy consumption

The new logistics centre in Bielefeld Altenhagen is dedicated to effectiveness and sustainability. The existing space is optimally used by installing a narrow aisle warehouse. In cooperation with Bielefeld municipality, we operate a 70 kWh photovoltaic system on the roof area for decentralised power supply. The electricity generated is used directly in the building or stored in batteries. This way, our electric car perfectly suited for trips between the company headquarters and the logistics centre. The building insulation is also particularly efficient and 20% higher than required under building law. Additional energy-saving measures include LED luminaires connected to presence detectors and an ecogas heating system.

Rough pasture for nature

To counterbalance the land consumption to the greatest possible extent, we will be planting indigenous bushes and shrubs on the open spaces that exceed the government-required greening surfaces. We will also be supplementing these surfaces with important, insect-friendly small structures such as piles of dead wood and stone. The site will have two areas that are laid out as rough pastures for nature, providing valuable habitats for rare plants and insects. We will report on this as soon as the first inhabitants move in!

The first products will be in stock in September. We’ll keep you posted!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *